GODIŠNJA VINJETA ZA AUSTRIJU SE VIŠE NE ISPLATI OD 1. AVGUSTA

104

Za vozače automobila i drugih vozila do 3,5 tone više se ne isplati kupovati godišnju vinjetu za austrijske autoputeve od 1. avgusta, čak i ako žele da se češće voze u susjednu zemlju 2023. godine. “Različite kratkoročne vinjete su tamo jeftinije alternative”, kažu u ADAC-u. Time bi se do kraja godine uštedilo do 38,40 evra.

Obračun za ovu maksimalnu uštedu ide ovako: Cijena vinjete za automobil godišnje je 96,40 eura. Ali ako vozači premoste vrijeme do kraja novembra sa dvije dvomjesečne karte po 29 eura i onda odmah kupe godišnju vinjetu za 2024., koja važi od 1. decembra, za 2023. plaćaju samo 58 eura za mjesečnu kartu. Dakle 38,40 eura manje nego da ste kupili godišnju vinjetu za 2023. za 96,40.

Čak i ako vozači 2024. ne započnu decembar sa godišnjom vinjetom, već je premoste desetodnevnom naljepnicom za 9,90 eura po komadu, proći će jeftinije.

Inače, digitalna naljepnica vrijedi tek od 18. dana nakon online kupovine. Jer u Evropi kupci imaju pravo da odustanu od kupovine u roku od dve nedelje od svake onlajn narudžbe. Kako navode iz ADAC-a, očekuje se rok isporuke pošta od tri dana. Međutim, digitalna vinjeta važi odmah ako je kupljena u poslovnici.

Posebna putarina se plaća na određenim dijelovima puta u Austriji, koji nisu obuhvaćeni vinjetom za autoput. To uključuje Brenner, Tauern Autobahn, Karawanken tunel na jugu, kao i Felbertauern i Grossglockner High Alpine Road.

Slovenija: Godišnja vinjeta važi dvanaest meseci – bez obzira od kog datuma

U Sloveniji je sistem drugačiji: tamo godišnja vinjeta za autoputeve uvijek važi dvanaest mjeseci, bez obzira kada počinje. 117,50 evra godišnje može, na primjer, pokriti period od 4. avgusta 2023. do zaključno 4. avgusta 2024. godine. „Dakle, godišnja vinjeta se isplati tokom cele godine“, kaže ADAC. U Sloveniji postoje samo digitalne vinjete. I budite oprezni: sumnjivi provajderi ponekad naplaćuju više nego dvostruko više.

Mjesečna vinjeta u Sloveniji košta 32 evra, sedmodnevna 16 evra. Za motocikle godišnja vinjeta košta 58,70 evra, šestomjesečna 32 evra, a sedmodnevna osam evra.

Švicarska: Godišnja vinjeta samo na autoputevima

U Švajcarskoj, svakom automobilu i svakoj prikolici do 3,5 tone potrebna je godišnja vinjeta na autoputu. Ovo košta 42 evra (40 švajcarskih franaka).

ADAC upozorava da se na nekim web stranicama nudi navodna “švicarska e-vinjeta”. To su kriminalne phishing aktivnosti. “Švicarska e-vinjeta” još nije dostupna za kupovinu.

Francuska, Italija, Hrvatska: Putarina prema pređenoj udaljenosti

Većina italijanskih i francuskih autoputeva su putevi sa naplatom putarine. Međutim, vinjete nema jer se naknada temelji na prijeđenoj udaljenosti i plaća se na naplatnim stanicama. I u Hrvatskoj se putarina za autoputeve obračunava prema prijeđenoj udaljenosti i plaćenoj na naplatnim stanicama.

Source br24

Leave A Reply

Your email address will not be published.