ŠTA TREBA DA ZNATE O OKTOBARFESTU?

Oktoberfest u Minhenu počinje u subotu. Čak i ako Korona više nije glavni problem ove godine, još uvijek ima dovoljno pitanja o prisustvu Oktoberfestu.

“Ozapft je” moto je u subotu tačno u 12 sati na minhenskoj Theresienwiese. Oktoberfest traje do 3. oktobra i stoga ovaj put traje 18 dana. Prije posjete Oktoberfestu nameće se niz praktičnih pitanja – ne samo o maskama ili cijenama piva.

Gdje su ulazi na Oktoberfest?
Glavni ulaz je na sjevernoj strani Theresienwiese. Ali tu su i ulazi na Oktoberfest s druge strane lokacije. Za putovanje se preporučuje javni prevoz. Ako idete S-Bahn-om, najbolje je izaći u Hackerbrückeu. Stanice podzemne željeznice Goetheplatz, Poccistraße ili Schwanthalerhöhe nalaze se na povoljnoj lokaciji.

Koje su radno vrijeme?
Prvog dana Oktoberfesta šatori se otvaraju u 9 sati (Oide Wiesn: 10 sati), a od 12 sati ima i pivo. Inače: Subotom, nedjeljom i 3. oktobra šatori su otvoreni od 9 do 23:30, od ponedjeljka do petka od 10 do 23:30. Vožnja počinje u 12 sati prvog dana, a zatim traje do ponoći. Inače rade vikendom i 3. oktobra od 9h, ostalim danima od 10h i najmanje do 23h.

Posebnost ove godine: Oktoberfest traje duže nego ikada prije jer 3. oktobar pada na utorak kao državni praznik i “nosi se zajedno” sa mostom dan prije njega.

Šta mogu ponijeti u prostorije?
Dozvoljene su torbe i ruksaci najveće zapremine od tri litre ili maksimalne veličine 20 x 15 x 10 centimetara. Novac, mobilni telefoni i ključevi od kuće trebali bi lako stati tamo. Kišobrani i okviri za hodanje su također dozvoljeni, ali noževi i staklene boce nisu. Kod limenki sa sprejom, na kraju je na obezbjeđenju da odluči da li mogu ostati u džepovima – može se dogoditi da lak za kosu nije dozvoljen. Sve što treba da ostane vani može se ostaviti u spremištu za prtljag na ulazima.

Kolica su dozvoljena na festivalskom terenu do 18 sati većinom dana. Ovo ne važi subotom i 3. oktobra. Inače: Od 20 sati pa nadalje djeca mlađa od šest godina – sa ili bez kolica – više ne smiju u pivske šatore.

Kako funkcioniše tapkanje?
“Ozapft” se tradicionalno održava tačno u 12 sati u šatoru Schottenhamel, a taj zadatak uvijek preuzima gradonačelnik. Aktuelni šef gradske vijećnice Dieter Reiter (SPD) uvijek je to rješavao vrlo samouvjereno: dva ili tri šupca kao prošle godine dovoljna su mu da pivo poteče, što obično čini uz riječi “Na miran Oktoberfest!” komentarisao. Premijer Markus Söder (CSU) dobija prvu mjeru. Prisluškivanje će uživo prenositi BR televizija.

Koji još šatori postoje?
Na Oktoberfestu ima skoro 40 šatora različitih veličina sa ukupno 120.000 mjesta. Veći su festivalski šator Armbrustschützen, festivalska dvorana Augustiner, Bräurosl, festivalski šator Tradicija, Fischer-Vroni, festivalski šator Hacker, festivalski šator Herzkasperl, festivalski šator Hofbräu, Käfer Wiesn-Schenke, Kufflers Weinzelt , festivalski šator Löwenbräu, festivalski šator Marstall, Ochsenbraterei, festivalski šator Paulaner, festivalska dvorana Schottenhamel, festivalski šator Schützen i Schützenlisl Volkssängerzelt.

Koliko košta pivo?
Ove godine za litar festivalskog piva morate izdvojiti do 14,90 eura . Usput, dobri operateri mogu nositi do 18 mjera odjednom. Na kraju krajeva, žeđ je velika: prošle godine – uz nešto manji broj posjetilaca – potočeno je 5,6 miliona litara piva. U prošloj godini prije Korone, 2019., popijeno je 7,3 miliona litara piva – a između ostalog pojedeno je 435.000 pilića i 124 vola.

Gdje mogu nabaviti kriglu piva za kuću?
Ni u kom slučaju ga ne smijete samo ponijeti sa sobom u šatoru – to je krađa. Ako želite suvenir, možete kupiti jednu od službenih Oktoberfest šolja na Oktoberfestu, koja ima isti motiv kao na posterima. Ove godine ima žutu kriglu piva , zelenu perecu, plavi panoramski točak i crveno srce. Ispod četiri apstraktna elementa koji se malo preklapaju pojavljuju se riječi “Oktoberfest Minhen”.

Gdje mogu pronaći besplatne punktove za pitku vodu?
Novost ove godine je da je van šatora besplatna voda za piće . Četiri slavine nalaze se iza četiri istočna pivska šatora – Ochsenbraterei, Augustiner, Bräurosl i Löwenbräu – na vanjskim zidovima toaleta. Jer tu ionako postoje priključci za vodu, koji se sada koriste i za punktove za pitku vodu. Morate ponijeti svoj kontejner.

Kako mogu rezervisati sto u šatoru?
Prema rečima portparola gostionice Petera Inselkamera, večernji termini za rezervacije stolova su „uglavnom u potpunosti popunjeni“. Stoga savjetuje da provjerite web stranice šatora za kratkoročne ponude i koristite novu gradsku online platformu. Tamo možete zamijeniti ili prodati rezervacije koje se neočekivano ne mogu iskoristiti. Četvrtina mjesta u velikim šatorima ionako se ne može rezervirati, pa postoji šansa da se i tamo dobije sto. Naravno, za ovo morate doći na vrijeme.

Koliko ima vožnji?
Na raspolaganju je oko 80 vožnji, predstava i zabavnih prodavnica. Neki su zaista dostupni samo na Oktoberfestu – na primjer “Krinoline”, koji ove godine slavi 99. godišnjicu postojanja, i “Varieté Layerl”, gdje se održava 15.000. “odrubljivanje glave”. “Đavolji točak” je takođe doslovno jedinstven na Oktoberfestu. Snižene cijene putovanja i ulaznica vrijede za porodične dane – to su dva utorka.

Na šta treba obratiti pažnju kada je odjeća u pitanju?
Navodno dirndl mašna puno govori o dotičnoj ženi: ako je mašna zavezana naprijed desno gledano sa žene, to znači da je žena u vezi. Ako je mašna zavezana s prednje lijeve strane, to signalizira: “Ja sam slobodan.” Druga je stvar da li su svi toga svjesni. Inače, na Oktoberfestu ne postoji obaveza nošenja narodnih nošnji.

Gdje da se obratim ako mi treba pomoć?
Servisni centar se nalazi iza šatora Schottenhamel. Na primjer, policija i zdravstvena stanica imaju svoje sobe, tu je izgubljena i nađena kancelarija, prostorija za dojenje i mijenjanje pelena i “sigurni prostor”.

Više od 450 bolničara i 55 ljekara brine o hitnim slučajevima. Medicinska stanica Aicher Ambulanz Union također radi noću. Naročito u slučaju povreda glave, kompjuterska tomografija se može obaviti na licu mjesta kako bi manje ozlijeđenih završilo u hitnim bolnicama.

Do “Sigurnog prostora” možete doći preko ulaza “Prva pomoć”. Zaštićene prostorije namijenjene su svima koji su doživjeli seksualno nasilje ili su bili, na primjer, žrtva otimanja torbice. Otvoren je svakog dana od 18 do 1 sat, a petkom i subotom od 15 sati.

Svake godine se oko 4.000 predmeta ostavi u birou za izgubljene stvari. Inače, pokupi se samo oko petina.

Šta stanovnici rade sa zaostavštinama posetilaca?
Grad Minhen nudi svim stanovnicima festivalske livade posebnu uslugu čišćenja. Mobilni tim za čišćenje sa vozilom i visokotlačnim čistačem je na raspolaganju za čišćenje privatnih staza do ulaznih vrata i prilaza do garažnih vrata.

… a šta ako je Oktoberfest jednostavno previše gužva za mene?
Zatim će biti i “WirtshausWiesn ” ove godine . Kampanja je zapravo pokrenuta 2020. godine kao svojevrsna “utjeha” tokom pandemije. Ali sada se to zadržava. „Ceo Minhen je Oktoberfest“ je moto. Učestvuje oko 40 gostionica i barova – ne samo u starom gradu, već i šire. Svuda je uređeno u skladu s tim. Tu je kafanska muzika, pileća i svinjska kolenica, volovska na ražnju i steckerlfisch i licitarska srca. Osoblje nosi tradicionalnu nošnju, a idealno bi bilo da to nose i mušterije. Prosečno Wiesn pivo u „WirtshausWiesn“ košta između jedanaest i dvanaest evra – i stoga je znatno ispod proseka Wiesna.

festivalminhenoktobarfestpivo
Comments (0)
Add Comment